Naked The Hague teller

Het zelfbeeldonderzoek van de Viva Everybody Happy

Viva Naked The Hague

(door Em. prof. dr. Liesbeth Woertman – originele artikel hier)

Tien jaar geleden had de Viva een onderzoek gedaan naar zelfbeelden onder hun lezeressen en recent deden ze dat weer. 41,5% procent van de vrouwen omschrijft hun zelfbeeld als vaker positief dan negatief en 22.3 procent noemt het positief. Dat komt overeen met het eerdere onderzoek van 2012.

Dat is toch ontzettend interessant. De Viva is een tijdschrift voor jonge vrouwen en in die tien jaar is er best iets veranderd. Denk aan de selfies, de toegenomen invloed van Instagram en allerlei bewerkingsapps verschenen op de markt en cosmetische ingrepen lijken steeds meer ingeburgerd. Toch lijken vrouwen niet ontevredener te zijn geworden over hun lichaam.

Wie neemt het stokje over om lichamen in alle soorten en maten te verbeelden?

Tien jaar geleden vond 25 procent van de vrouwen gelukkig zijn het allerbelangrijkste in het leven. Nu vindt bijna 60 procent dat. Gevolgd door lekker in je vel zitten en een goede gezondheid. Nu zijn dit lastig te interpreteren gegevens omdat de druk van de cosmetische industrie voor een deel langs die lijnen van lekker in je vel zitten en gezondheid, lopen. Producten worden juist via dit soort termen aanbevolen en verkocht. Toch vond ik de uitslag bemoedigend. Het algemene idee dat jonge vrouwen steeds ontevredener worden, lijkt niet te kloppen.

Jammer genoeg stopt de Viva eind juli 2021. Zij hebben een interessante bijdrage geleverd aan vragen rondom seksualiteit en anticonceptie en het lichaamsbeeld van veel jonge vrouwen. Denk aan de rubriek AnyBody en ook nu weer met Every body happy. Hun laatste nummer gaat helemaal over de lichaamsbeeldcultuur met beelden en verhalen van verschillende vrouwen.

Wie neemt het stokje over om lichamen in alle soorten en maten te verbeelden?

Deel deze post
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Em. prof.dr. Woertman

Liesbeth Woertman is emeritus hoogleraar psychologie. In 2007/8 was zij docent van het jaar van de Universiteit van Utrecht. Zij is gepromoveerd in 1994 op het onderwerp lichaamsbeeld.

‘Je bent al mooi’ (Bol.com)
‘Psychologie van het uiterlijk’ (Bol.com)

Covers Woertman
Column Prof. dr. Woertman