Naked The Hague in ‘In de Buurt 070’

In de Buurt Naked The Hague

Tekst: Allan Vos  Foto: Leon Schröder

Leon Schröder (59) is er maar druk mee. Nadat hij Rotterdammers in hun nakie fotografeerde voor een afstudeerproject, kiest hij nu voor zijn eigen stad. Hij zoekt 250 Hagenaars die willen laten zien hoe ze er onder hun kleding uitzien.

Leon is fotograaf en fotografeert mensen in alle leeftijden in hun nakie. Hij wil met de foto’s iets veranderen aan het zelfbeeld dat mensen hebben. “Ik wil ‘gewone’ lichamen laten zien”.

Van gymleraar tot fotograaf

Leon werd geboren in het Statenkwartier en later woonde hij in Leidschendam, maar inmiddels werkt hij vanuit zijn fotostudio in de Haagse Binckhorst aan zijn project Naked Den Haag. “Ik werk al zo’n 12 jaar als fotograaf, maar hiervoor was ik gymleraar”, vertelt Leon. “Doordat ik mij op een gegeven moment liet omscholen in de richting Informatica, kwam ik bij fotografie terecht.”

“Ik begin hobbymatig door foto’s te maken van een hobby van mij, rugby. En van sportfotografie ging dat door naar modelfotografie.”

Studie

Leon begon aan een studie fotografie om de kneepjes van het vak te leren. “Een masterstudie in Engeland werd dat. Één keer in de week vloog ik naar Engeland terwijl ik werkzaam was aan de Haagse Hogeschool. Best pittig, maar later gingen de lessen door op afstand.

Voor mijn afstuderen aan de opleiding liet ik mij inspireren door naaktfotografie van Greg Friedler. Hij deed een ‘naked’ serie in verschillende Amerikaanse steden. Ik wilde dat graag in Nederland doen en heb contact gezocht met zijn familie (hijzelf was inmiddels overleden), ze waren heel enthousiast en waren zelfs aanwezig bij de presentatie van mijn eerste boek van de Naked-serie.”

Schaamte

Voor de foto’s in zijn eerste boek fotografeerde Leon 100 Rotterdammers in hun blootje. “Ik sprak de mensen gewoon aan op straat. Ik wilde namelijk mensen in alle vormen en maten. De (digitale) wereld is nu erg gefocust op perfectie en mensen worden daardoor onzeker en ontevreden over hun lijf.

Door een gesprek aan te gaan, hoor ik die verhalen en hoop met de tentoonstelling en het boek dat eraan komt, het zelfbeeld positief te beïnvloeden. Dat men nadenkt over het lichaamsbeeld.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Na de zomer moet het zover zijn, dan gaat de tentoonstelling open. “Ik heb nu zo’n 150 aanmeldingen, maar het ruimte voor 250 personen. Ik zoek nu vooral nog jongeren en ouderen, deze groep is wat moeilijker te vinden.

Vooral diversiteit is erg belangrijk. Zo was er in Rotterdam een model van 91 jaar oud en iemand in een scootmobiel. Ik hoop in Den Haag zulke stoere mensen te vinden. Het is heel stoer en kwetsbaar tegelijk om model te staan, maar ik bied mensen nu ook aan hun verhaal te doen in het boek. Daardoor hoop ik dat mensen nog meer inzien hoe mooi en normaal elke persoon is.”

Wil je meer weten over het project of je aanmelden als model? Kijk dan op nakedthehague.nl.

Kwetsbaar bloot tegen perfectie’ is de boodschap achter Naked The Hague. In navolging van Rotterdam zoekt fotograaf Leon Schröder (59) nu mensen in Den Haag die zich letterlijk en figuurlijk bloot willen geven. Om te laten zien hoe gewone lichamen eruit zien. Zonder filter. Van jong tot oud.

Deel deze post
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Behind the scenes NTH

Eerdere nieuwsitems