Naked The Hague teller

GRATIS Naked The Hague Tentoonstelling

OmroepWest-verslagOPening
Blootfoto's van 251 Hagenaars te bewonderen: 'Het is maar een lichaam'

Naakt op de foto. Kom er maar eens om in deze tijd van sociale media, sexting, shaming. en verpreutsing. Toch hebben 251 stadsgenoten zichzelf bloot gegeven voor de camera van de Haagse fotograaf Leon Schröder voor zijn fotoproject Naked The Hague. Het resultaat is nu te zien in de voormalige kerk op de Laan van Nieuw Oosteinde in Voorburg. De reacties spreken voor zich. ‘Ik vind het heel dapper en ik denk dat het ook heel nodig is in deze maatschappij, met de nadruk op hoe perfect alles moet zijn.’

De belangstelling voor de fototentoonstelling Naked The Hague is bij de opening vrijdagavond groot. Wat opvalt aan het eindresultaat is dat veel deelnemers, of ze nu dun of dik zijn, groot of klein, ze zelfverzekerd en trots op de foto staan. Slechts bij een enkeling zie je onzekerheid of ongemak doorschemeren.

Van elke geportretteerde hangen twee foto’s naast elkaar: één met kleren aan, de ander poedelnaakt. Het geheel levert een fraai beeld op van hoe gewone mensen er anno 2022 uit zien. En door de hoeveelheid aan naaktportretten wordt het als bezoeker ‘gewoon’ om naar al dat bloot te kijken. De geportretteerden lijken ook soms terug te kijken en te zeggen: ‘Kijk maar eens goed, want ik en mijn lijf mogen er zijn’.

 

Fotograaf Leon Schröder heeft in totaal twee jaar aan het fotoproject gewerkt, wat uiteindelijk heeft geresulteerd in een tentoonstelling én een omvangrijk fotoboek. Voor sommigen heeft de fotosessie grote gevolgen gehad: ‘Twee weken geleden werd ik gebeld door iemand die vroeg wat voor voor parfum ik draag ‘want ik wil je een cadeautje geven, het heeft mijn leven veranderd’. Iemand van wie ik het helemaal niet had verwacht, een nuchtere Hagenaar. Hij moet het me nog vertellen, maar het ging wel diep. Hoe mooi is dat.’

Hiervoor heeft Schröder hetzelfde fotoproject gedaan in Rotterdam. Hij ziet in Den Haag niet heel veel verschillen: ‘Ik heb het niet geteld, maar ik denk dat piercings iets toenemen, tatoeages iets afnemen. Maar misschien is dat toeval. Schaamhaar komt weer terug, dat is duidelijk. Dat is het. Hagenaars zijn wat dat betreft niet anders dan Rotterdammers.’

 
 

Na Rotterdam en Den Haag lijkt Amsterdam een logische stap, maar het was zo zwaar dat hij het hierbij laat: ‘Je komt zoveel hobbels tegen, alles gaat met zoveel moeite, terwijl je leest dat dit echt een item is dat actueel is. Mensen lijden onder een negatief lichaamsbeeld. Dus het is nodig en iedereen juicht het toe. Maar het was super moeilijk om de handen op elkaar te krijgen, om een expositieruimte te vinden. En om poen te vinden, dat ik niet gevonden heb, behalve dan crowdfunding uit mijn eigen netwerk. Ik heb zo vaak gedacht: ik moet hier mee kappen. Dat is ook een reden dat ik zeg: het was mooi, dit is het nu.’

De tentoonstelling is nog gratis te zien op 2, 7, 8 en 9 oktober in de voormalige kerk aan de Laan van Nieuw Oosteinde 1 in Voorburg. Het boek kun je bestellen op de website van Naked The Hague.

Dit is een nieuwsbericht van Omroep West

 

 

 
 

 

 

Deel deze post
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Behind the scenes NTH

Eerdere nieuwsitems